středa 2. září 2015

Realitní poradna 09/2015



Nejlepší čas na koupi nemovitosti.

Krize je podle ekonomů za námi a s tím je spojena zásadní informace pro zájemce o koupi bytu, domu či jeho stavbu nebo o koupi pozemku. Podle odborníků z několika oborů půjdou ceny opět nahoru a proto je nejvyšší čas na realizaci nákupu.
Průměrná tržní cena bytů a rodinných domů ve 4. čtvrtletí roku 2014 mírně vzrostla. Mírně vzrostly i ceny pozemků v České republice.
S cenami nemovitostí hodně zahýbe i chystaná změna zákona související s daní z přidané hodnoty pro pozemky - od 1. ledna 2016 bude uvalena 21% sazba DPH i na všechny nezastavěné pozemky připravené k zastavění, dokonce i na pozemky určené pro bydlení (tj. jsou k nim přivedeny inženýrské sítě, komunikace či dokonce jen administrativně připravené k zastavění). Je tedy téměř jisté, že cena pozemků po tomto datu poroste.
Dalším činitelem, který ovlivní v konečném důsledku nákup nemovitosti, je zdražení hypoték. Úrokové sazby kolem 2% jsou podle odborníků minulostí. Hypotéky se v současné době odrážejí od cenového dna. Nepůjde však o skokové zdražení, ale o několik desetin procentních bodů hypotéky zřejmě vzrostou a to zcela jistě projeví i na realitním trhu.

 


http://www.realcity.cz/magazin/8693/ceny-nemovitosti-porostou-postaraji-se-investori/